donderdag 5 april 2012

Musea Londen

  
 
bron
Het British museum staat aan de Great Russel Street in Londen, het gebouw is niet te missen als je door deze straat heen loopt. Het is een oud en enorm gebouw. Het heeft hele grote collecties in zijn bezit (als je gemiddeld 3 seconde naar elk voorwerp kijkt, ben je 12 jaar bezig- het zijn er dan ook 13 miljoen). Gemiddeld bezoeken 5 miljoen mensen het museum per jaar. Zoals vele musea in Londen is ook het British Museum gratis.  Het museum heeft een uitgebreide collectie oudheden en uitzonderlijke kunstvoorwerpen uit oude en hedendaagse beschavingen. Deze voorwerpen zorgen ervoor dat er meer dan een miljoen jaar aan geschiedenis wordt getoond.
In het museum worden verschillende werelddelen tentoongesteld - door het te verdelen in speciale afdelingen, zo bestaat het uit de afdelingen :
Prehistorie en Europa, Nabije Oosten, Egypte en Soedan, Griekse en Romeinse kunst, Afrika, Australië en Amerika, Munten en Medailles en Boekdrukkunst.

Het museum is opgericht door Hans Sloane (1660-1753), die zijn grote verzameling kunstwerken en boeken aan de regering naliet. Om de verzameling voor de regering te kunnen bewaren, zorgde  het parlement in 1753 de British Museum Act. Om de collectie, samen met de schenkingen van de familie Cotton en van de graven van Oxford, onder te kunnen brengen verzamelde men geld door een loterij te organiseren. Zo had de regering  genoeg geld had, om het museum zelf te kunnen onderhouden. De beheerders van het museum zorgden ervoor dat het museum aantrekkelijk werd voor toeschouwers. Ook bleven zij voor nieuwe objecten zorgen en breidde daarmee het museum steeds verder uit. De verzameling werd ondergebracht in Montagu House (1957). Het bijzondere aan British Museum is dat het één van de eerste musea was van de staat en dus niet van een vorst, kerk of een particulier.

Doordat de collectie dus ontzettend groot is en door de jaren ook flink is gegroeid, zie je er ontzettend veel. Het British museum is vooral heel erg leuk doordat je de hele geschiedenis van de hele wereld kan bekijken. Ook handig is het dat er bij elke zaal een curator staat, hier kun je al je vragen aan stellen.
  bron
het  Science Museum is een wetenschappelijk museum dat te vinden is aan Exhibition Road in Londen. Met dit museum willen ze duidelijk maken wat de laatste 300 jaar is gebeurd in de wetenschappelijke wereld. Het science Museum is het grootste van zijn soort. Het museum telt meer dan 40 zalen en er zijn ongeveer 2000 exposities. Deze exposities zijn in verschillende verdiepingen opgedeeld. Hoewel het wetenschappelijk waarschijnlijk voor weinige interessant klinkt, is het een erg leuk museum. Onderwerpen zoals de digitalisering en de toekomst spelen in een belangrijke rol bij de exposities. In het museum kun je ook verschillende dingen over jezelf te weten komen bij de expositie Who am I - Wat maakt jou uniek? Hoe ontwikkel je jezelf? Wat doen je hersenen? Dit zijn nog maar enkele vragen waar je daar antwoordt op kan krijgen. Zeker een kijkje waard dus!
bron
 Het Imperial War Museum is te vinden aan de Lambeth Road. Het Oorlogsmuseum werd vlak na de Eerste Wereldoorlog gesticht om de gruwelen van de oorlog te verduidelijken. Maar ook de geloofsgetuigenissen uit het Britse vaderland zelf zijn hier te zien : kranten, foto's, films en schilderijen. Het museum is hierdoor zeer geliefd door de mensen die geïnteresseerd zijn in de Eerste Wereldoorlog en hier dus ook graag meer over te weten willen komen. Vanaf 1953 is er ook informatie te vinden over de andere oorlogen waar het Britse rijk mee te maken kreeg (o.a. de Tweede Wereldoorlog) Kortom een indrukwekkend museum om te bezoeken als je geïnteresseerd bent in de tijd rondom de wereldoorlogen.
 bron
Design Museum (Butler's Wharf, Shad Thames 20) is in het leven geroepen door de Londense ontwerper Sir Terence Conran. Het museum wil het belang van een goede vormgeving ook bij alledaagse voorwerpen duidelijk maken. Wie dus belangstelling voor kunst in het dagelijks leven heeft, zou beslist een bezoek moeten brengen aan het Design Museum. Het Design Museum is in Bauhausstijl gehouden (een stijl uit de eerste helft van de twintigste eeuw). Het "Schröderhuis" (van Gerrit Rietveld) is een mooi voorbeeld van de Bauhausstijl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten